Quina és la piràmide de l’alimentació saludable?

Aquest article el vaig escriure per la revista ‘Viure en Família’ número 91

Vivim en una època en què s’està posant de moda l’anomenada ‘alimentació saludable‘ però, no ens posem gaire d’acord a dir que és l”alimentació saludable’.

Entre els professionals sanitaris (metges, infermers, nutricionistes, digestòlegs, dietistes, psicòlegs, terapeutes, …) i els diversos enfocaments de la medicina (més convencional, més integral, atenent els símptomes, mirada més holística, més invasiva, més preventiva, …) no hi ha un consens sobre què és això de ‘menjar saludable’.

Ara bé, les famílies, necessitem unes bases assentades amb les que poder confiar per poder gestionar i, a partir de les quals, ocupar-nos de tota la logística que l’acte d’alimentar-nos genera dins l’espai familiar i social.

Les famílies necessitem unes bases assentades en les que poder confiar per poder gestionar l’alimentació familiar.

Per aquest motiu, les institucions sanitàries dels diversos països ofereixen a la seva població una eina, normalment en forma de piràmide, on s’hi reflecteixen els grups d’aliments i la seva freqüència. Molts països, també aprofiten aquest ideograma per afegir-hi alguns hàbits entorn l’alimentació.

Això forma part de les eines ofertes per les polítiques nacionals d’alimentació i salut.

Aquí, és la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC) l’encarregada d’elaborar i actualitzar aquesta eina.

La SENC ha anat millorant i evolucionant la seva piràmide i, avui, aquesta és la que mos proposa:

Font SENC

Què destaca d’aquesta piràmide:

 • els hidrats de carboni són els que es troben a la base i, en canvi, ja hi ha molta evidència que la base de la nostra alimentació haurien de ser les verdures i hortalisses.
  • Fins i tot, al ‘Manual de Nutrició’ editat de l’Associació Espanyola de Pediatria, així ho recomana i documenta.
 • Els processats. Que surtin croissants, caramels, piruletes, sucre, snacks, … a l’eina d’alimentació familiar que ens recomanen els experts en Salut és una mica estrany. És cert que diu ‘consum opcional, ocasional o moderat’ però… els inclou.
 • Tot i haver-los pujat d’escalafó, segueix recomanant 2-3 racions de làctics al dia. També fa temps que l’evidència demostra que no són necessaris, tot i que podem consumir-ne sense problema si són de qualitat si així ho decidim familiarment.
 • Una altra cosa que em fa mal als ulls, és que assimila els embotits processats a la carn vermella. Els primers són uns tòxics integrals però, la carn vermella, si és de qualitat, no hauria d’estar al mateix nivell. Una opció seria que els embotits no hi fossin i, la carn vermella, com a consum ocasional.
 • També hi ha coses que no entenc molt bé, com: la farina diu ‘grano entero’. Si és farina no és gra. I, certament, si mengem cereals, hauríem de menjar-los en gra i no pas en format farina.
  • Al seu costat, hi ha el pa i.. surt un dibuix de ‘pa bimbo’… que no és pas pa ni res saludable tampoc!

 • M’alegra que es parli d’activitat física, equilibri emocional, balanç energètic, hidratació suficient i tècniques de cocció (tot i que no sé descobrir quina és la de la imatge). Tot i això, hi trobo a faltar el dormir, igual d’important que els anteriors i l’exposició al sol.
 • A dalt a l’esquerra parla de begudes fermentades i… quasi ploro d’emoció pensant que parlaria de quèfir, kombutxa o algun d’aquests tan meravellosos per la nostra microbiota i… veig que parla de vi i cervesa (!!!). Segur que l’alcohol ha de formar part d’aquesta imatge?
  • Cert que hi ha una versió ‘escolar’ de la piràmide on no surten però, tot i això, ho trobo totalment desencertat perquè, si s’inclouren, les persones rebem el missatge de normalització.

 • També m’entristeix de veure la bandereta dels suplements a dalt de tot, perquè em fa pensar que aquests els venen a les farmàcies i, les farmàcies i les institucions sanitàries… bé, no sé, que no m’agrada.

T’encaixa aquesta piràmide i com es menja en els últims anys?

anys on l’obesitat, diabetis, … no paren d’augmentar…

En resum i en la meva opinió, tot i haver millorat respecte a l’anterior i incloure algunes bones recomanacions, aquesta és una eina de divulgació de salut familiar que encara s’hauria de treballar força més i adaptar-se a les evidències i necessitats actuals entorn l’alimentació saludable. Sense que calgui que s’encaselli en cap de les tendències dietètiques ‘de moda’ sinó, aportant pilars sòlids, actuals i validats científicament que mos ajudin a les famílies a gestionar la nostra alimentació.


Tot i que la forma de piràmide potser no és la més indicada perquè les famílies puguem interpretar-la de manera intuïtiva i àgil, us comparteixo la piràmide australiana com a alternativa que millora molt, a parer meu, la de la SENC.

És important destacar:

 • al peu d’aquesta hi ha les verdures, hortalisses i fruites. Donant molta rellevància als vegetals.
 • També es dona importància al consum de proteïna vegetal posant els llegums a la base.
 • Els cereals passen a un segon nivell d’importància i, tot i que també hi ha processats, es veuen molts més grans sencers que a la de la SENC.
 • Al tercer escalafó, els de les proteïnes, es continuen destacant els làctics, però, també la proteïna vegetal, els ous, fruits secs, carn i… aquí no hi ha embotits!
 • D’entrada se’m fa estrany que l’oli d’oliva està l’últim escalafó però, després m’agrada que hi ha presència de greixos saludables al nivell 1 i 3 amb una força destacada.
  • perquè, el greix no és el problema, el problema són els productes refinats i processats.

 • Quan veig les espècies i les herbes a la base de la piràmide, quasi ploro altre cop! I, ara, de satisfacció! A la nostra societat, som de tradició remeiera i de cuina d’especiar però, pareix que se’ns està perdent. Les herbes i les espècies mos aporten una riquesa de principis actius que són un regal per la nostra salut i paladar.
 • Hi ha una menció especial a limitar el consum de sal i sucre! Guau! Per fi! I, a més, està fora de la piràmide, per no incloure’ls en el normalitzat i estan al costat d’una gran X vermella.
 • Al missatge a peu de pàgina s’aposta per la varietat d’aliments (sí, sitplau) i per l’activitat física (igual aquí hi manquen altres pilars de la salut com el Sol, el descans, l’equilibri emocional i les relacions socials) però, és una piràmide alimentaria.

Us deixo aquí una altra eina de referència elaborada per un equip de Harvard, anomenat el ‘Plat Saludable‘ que, tot i no ser tan específica i venir de la necessitat d’evolució de la dieta nord-americana, és molt visual i, ratifica la importància de les verdures per sobre dels altres grups d’aliments.

Aquest format és molt més simple però, aquí, estem acostumats a menjar dos plats i, per tant, potser és més difícil d’adaptar.

Ara bé, té de molt positiu que destaca la importància (en quant a quantitat) de cada grup d’aliments.

Invertir temps i recursos en una alimentació familiar saludable és un deure de les famílies que fàcilment revertirà en la nostra salut i en la del nostre entorn.

Però, també, les famílies tenim dret a rebre de les institucions sanitàries uns eixos clars i validats sobre els quals basar-mos. Ocupem-nos-en!

Judit Camp i Nus

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s