Sopar o no sopar?

Sopar és dolent? NO

Sopar és bo? NO

Com sempre, les coses no són absolutes sinó que hem d’adaptar-les a cada persona i moment de vida!

Aquí et deixo alguns temes perquè puguis reflexionar sobre si et convé sopar o no i com i quan:

 • Pels nostres ritmes circadians, després de poc que deixi d’haver-hi llum de dia, s’alenteixen, inclús es paren, els moviments intestinals. Per aquest motiu, t’interessa acabar de menjar unes 3h abans (com a tard) que arribi la foscor. Si no, els teus intestins quedaran embrutits fins a l’endemà a les 06:00h (aprox i en funció del moment de l’any) que es començaran a netejar. Ecs.

 • En quin moment de vida estic? Estic menjant tots els nutrients que em calen? Si elimino el sopar, continuo menjant la quantitat i diversitat que necessito?

 • El fetge, és una víscera que treballa bé de tarda/vespre (l’activitat detox a primera hora del dia és força minsa). Així, si vols facilitar l’activitat del teu fetge, deixa’l treballar tranquil a la tarda i no entorpeixis la seva feina amb la digestió (almenys no cada dia). El nostre cos és com nosaltres: no pot fer bé dos coses a l’hora.

 • Si estem menjant tot el dia (quatre, cinc, sis, … menjades al dia, encara que siguin petites), al nostre cos no té temps de netejar el sistema digestiu de la menjada anterior, que ja li tornem a ‘parar la taula’. Necessitem netejar perquè el proper àpat es faci amb òptimes condicions i, perquè això passi, hem de deixar passar hores entre àpats. Busca info sobre el ‘complex migratori motor’, si vols saber més sobre aquest tema. Per tant, hem de posar-mos un màxim de 3 àpats al dia (o, idealment, algun dia 2 i altres 3).
  • Així, si quan et despertes acostumes a tenir gana, igual pots plantejar-te fer un bon àpat al matí i un altre passat el migdia (per exemple, 9h i 14h)
  • I, en canvi, si al matí no tens gaire gana, potser és millor un patró de menjar sobres les 12h i, tornar-hi sobre les 18h.

 • Cada dia que sopes tens gana? Jo, normalment no tinc gana al vespre però, algun dia sí (acostuma a coincidir amb la menstruació) i, quan de veritat tinc gana, doncs, MENJO! Fem-nos aquesta pregunta, tinc gana?
 • Si et costa dormir a la nit, probablement no et convé venir d’un dejuni des del dinar perquè, el dejuni no deixa de ser un estrès pel teu organisme i, un cos estressat, no té facilitat pel descans. Per tant, potser és millor per tu berenar/sopar sobre les 18h/19h i així facilitaràs el teu descans.

 • En qualsevol cas, pensa que el que mengis al vespre, probablement no ho cremaràs immediatament i, per tant, ho emmagatzemaràs dins les cèl.lules de greix del teu cos. T’interessa? Tens molta activitat nocturna per poder gastar el que menges per sopar?
  • Ara bé, no t’enganyis: Si et poses a sopar, sopa! No mengis ‘una pometa’.
   • És a dir, si actives sistema digestiu, que al teu cos li sigui profitós. I, activar-se per només digerir ‘una pometa’ és un dispensi d’energia que, podies haver invertit en una altra cosa: desinflamació, detoxificació, reparació, gaudir,… Si avui decideixes sopar, menja suficient, no ‘una miqueta’ (per fer això, no sopis).
 • Socialment és més fàcil quedar amb amics per sopar que per dinar i, doncs, també fa salut sopar! Perquè relacionar-mos i gaudir-mos amb els amics també nodreix. Que no sigui un problema per tu sortir a sopar.
  • Si avui surts a sopar, i acabes a les 23:30h, pensa demà a no esmorzar abans de les 11:30h. Així, continues oferint al teu cos una finestra de 12h en la que es pot desinflamar, reparar, … (la finestra òptima és durant la nit, però, no cal fer-ho tot bé!).
 • Per tant, si decideixes sopar avui, quin seria un bon sopar?
  • Aviat
  • No molta quantitat
  • Millor amb pocs hidrats (perquè et faran pujar la glucosa en sang)
  • Amb certa quantitat de proteïna i greix
  • Millor més cuit que cru per facilitar la digestió
  • El que et demani TEU cos AVUI, perquè, no cada dia necessitem el mateix. Ara bé, a vegades, el diàleg amb el nostre cos no és fàcil i el tenim distorsionat per altres senyals: ànsia, rutina, poca flexibilitat metabòlica, activació sistema nerviós, pics de glucosa, …

Espero que aquests punts (en podríem afegir més però, a vegades, més informació no vol dir més útil) et serveixin per reflexionar si avui vols sopar o no!

Qualsevol dubte, pregunta’m,

Judit Camp i Nus

juditcampinus@gmail.com

2 thoughts on “Sopar o no sopar?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s