La millor manera de menjar cereals

Últimament se sent molt que els cereals no són bons per la salut i que millor no menjar-ne.

Jo, no hi acabo d’estar d’acord.

Entre altres motius, perquè menjar és un plaer i és un acte social i, dietes gairebé exclusives de greixos i proteïnes, són socialment molt poc sostenibles i amb una gama de gustos també limitada.

Com a professional de la salut, el que penso i argumento és que sí que hem de menjar cereals, perquè ens aporten energia, caliu, diversitat de sabors, aliment disponible per la nostra microbiota, … però, hem de menjar-los en ‘bones condicions’.


Et deixo aquí la manera òptima de menjar cereals i, tu decideixes fins on vols aprofundir, però, està clar que no és el mateix menjar una galeta de blat que un remenat de kamut amb bolets i romanesco.

A tenir en compte a l’hora de menjar cereals:

Està bé menjar-ne però, no cal menjar-ne a tots els àpats.

És molt diferent menjar cereal en gra que farina: el cereal en gra té la fibra necessària per gestionar-lo a poc a poc i, en format farina, l’absorbim molt ràpid i ens fa pic de glucosa i insulina a la sang. El mateix dir de les ‘tortites’ que s’han posat tan de moda.

Si el cereal és integral, a més de la seva fibra, té les vitamines i minerals necessaris per absorbir-lo. Si és blanc, a més que passa a sang massa ràpid, ens ‘roba’ vitamines i minerals que teníem emmagatzemats per poder-lo gestionar.

Igual no cal que mengis sense gluten si sents que el toleres bé, però, el que sí que serà necessari és que alternis cereals amb gluten i sense (no menjar sempre blat!). Et deixo aquí un llistat que igual t’ajuda.

Cereals amb gluten: blat, espelta, kamut, sègol, ordi i barreges d’aquests com el triticale i alguna civada.

Dins d’aquests, el gluten del blat és el més agressiu i, en canvi, el gluten que duu el kamut o la civada, normalment, són molt més digestius.

Cereals sense gluten: fajol, blat de moro, arròs, melca, teff, amarant, quinoa, mill, alguna civada, …

Quan bullim el cereal, millor bullir-lo força i, deixar-lo reposar 24h en nevera. D’aquesta manera, aconseguirem generar midó bastant resistent a la nostra digestió i, en canvi, disponible per l’alimentació dels nostres bacteris.

Menjar els cereals reposats prèviament en fred, és una gran pràctica perquè, a l’humà que se’ls menja li aporten menys energia brusca (que probablement no necessita) i, en canvi, als bacteris que viuen amb l’humà (microbiota) li aporten l’aliment necessari per estar en equilibri.

Apostem per diversitat de cereals (no mengem només blat i arròs), perquè tots ells tenen quantitats diverses de proteïnes, vitamines i minerals i, també de tòxics i, si en repartim la ingesta, guanyem en salut!

A Catalunya, conreem força cereals. Segur que ens cal menjar dels que venen de kilòmetres de distància d’aquí?!

T’animo a comprar-los a granel i en una botiga on et puguin explicar on han estat cultivats i per qui. A mes del benefici social i climàtic, d’aquesta manera tu també t’estalviaràs molts tòxics a través d’ells. Comprar de proximitat també té beneficis directes per la teva salut.

La millor manera de digerir els cereals és menjar-los amb verdures i greixos, però, no barrejar-los amb proteïna (sobretot l’animal) perquè, els àcids de l’estómac necessaris per processar uns i altres són molt diferents de PH i, si els mengem junts, el nostre estómac fa una mitja que no permet una digestió òptima de cap dels dos (però, sí suficient per sistemes digestius valents). Autoanalitza’t si paeixes bé quan menges junt arròs amb carn.

El moment del dia òptim per menjar els cereals és el matí o el migdia, però, no el vespre, perquè, ens aportaran molta energia que, probablement, no gastarem perquè en poc anem a dormir. I, si el teu cos no pot gastar la glucosa que té en sang, l’emmagatzema en forma de greix (la glucosa en sang no pot quedar-se i tampoc es pot guardar).

I, per últim, tot i que se’n deriva dels altres punts, menjar cereals processats per la indústria és molt més ‘cansat’ pel teu sistema i aporta molta menys nutrició i més toxicitat, que menjar cereals cuinats per tu!

Menja més aliments i menys productes (industrials)!

Si et sents a gust amb la teva alimentació, amb bona energia durant el dia, sense inflamació ni dolor, amb capacitat de concentració i d’exercici físic, sense pics d’estat d’ànim i dorms bé,

No facis cas a aquestes recomanacions i continua com estàs que és perfecte per tu!

Però, si sents que en algun d’aquests àmbits has de millorar, atendre a aquestes pautes de com menjar cereals, probablement t’ajudarà a millorar.

Judit Camp i Nus

Judit Camp i Nus

2 thoughts on “La millor manera de menjar cereals

  1. Hola Judit, m’ha encantat l’article. Super clar i didàctic però no sé veure la llista de cereals que dius que acompanyes a l’article i, sobre tot, dels que tenim a Catalunya. ¡Estic intrigada!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s