Què és un aliment ‘healthy’?

Sovint en consulta la persona em diu que creu que menja saludable i, quan ens posem a investigar a través de les preguntes de la sessió, descobrim juntes que no menja tan bé con creia. Ni ella ni la seva família.

La indústria ha pillat ja fa temps que el tema saludable, eco, verd, bio, orgànic, respectuós amb el planeta i tots aquests conceptes venen molt i, el que ha fet, com a estructura especialitzada a fer diners, és posar missatges als envasos on es destaquin aquests missatges.

Aquí et deixo pautes clares a tenir en compte si vols comprar aliments saludables:

Busca aliments i no productes industrials. Els aliments ens els ofereix la natura i no els cal passar per una indústria: ous, verdura, marisc, fruita, cereals, carn, espècies, …

Intenta comprar a granel i sense envasar.

No et confiïs amb la publicitat i sempre, sempre, sempre, llegeix la llista d’ingredients si estàs comprant un producte (els aliments no tenen llistat d’ingredients).

Recorda que a la llista, els ingredients estan per ordre de quantitat.

Aprèn el nom dels germans del sucre: aspartam, maltodextrina, fructosa, xarop de glucosa, …

Als envasos no hi posa com han estat tractats aquells ingredients. Per exemple, poden haver estat fregits o tractats a altes temperatures i no ho diu!

Fuig corrents dels olis vegetals: margarines, oli gira-sol, oli de colza, oli de soja… Estaran oxidats segur i, molts hidrogenats (greixos trans), perquè puguin estar en format sòlid i es puguin empaquetar. També la hidrogenització els dona un sabor moooolt palatal.

Molts productes etiquetats sense gluten tenen un llistat d’ingredients infinit plens de sucres i additius per intentar donar textura i palatabilitat. Hi ha molts aliments sense gluten, de fet la majoria. De veritat et cal comprar un producte elaborat sense gluten???

Molts productes etiquetats com a proteïna vegetal de qualitat han estat processats a altes temperatures (les proteïnes és desnaturalitzen) i amb infinitat d’ingredients. Recorda, llegeix l’etiqueta. Has d’entendre el que hi diu.

La beguda vegetal és una altra de les modes. Sobretot, al valor nutricional, que els sucres no passin de 4-5gr/100ml. Encara que no hi hagi sucre com a ingredients, quan el cereal el tenim en ‘estat líquid’ els seus sucres estan mooooolt disponibles.

Ull amb els quefirs d’aigua, kombutxa i altres begudes de moda. També aquí has de llegir els sucres al valor nutricional. En aquest cas, no hauria de passar de 1,2 o, màxim, 1,5 gr/100ml.

Molta cura amb l’envàs. Si és de plàstic, sobretot no l’escalfis! Encara recordo aquelles castanyes bullides que venien envasades al buit i tiràvem a l’aigua bullint per poder escalfar directament dins el plàstic!!!!!!!!!!!!!

Els aliments amb un alt contingut amb greix, com els fruits secs, recorda que no s’han de sotmetre a altes temperatures. Per tant, els fruits secs torrats, ok, però, un torrat molt suau… Et refies del torrat ‘tranquil’ de les marques convencionals?

Ull amb el Nutri-score (aquest etiquetatge de A B C D E amb colors que et vol informar si és saludable o no). La seva metodologia està pensada per afavorir a la indústria, no a la salut. Dir-te com a exemple que els ‘xoco krispies de Kellogg’s té una A.

Recorda que ecològic vol dir que no té pesticides (dit ràpidament) però, no parla de la producció ni de la procedència. Puc menjar espàrrecs ecològics del Perú

Ah! I per acabar… fuig dels light, 0,0% greixos, o 0,0% sucres. Si llegeixes l’etiqueta veuràs que només és un reclam publicitari o que poden ser inclús pitjors que els ‘normals’.

Compra aliments que t’ofereix la natura,
no productes que t’ofereix la indústria!

En resum,

No et refiïs del que posi a la cara del davant dels productes alimentaris, necessàriament has de llegir la part del darrere on parla d’ingredients, procedència, valor nutricional, … Però, tot i això, recorda que hi ha informació que no trobaràs escrita com a quines temperatures han estat processats aquells ingredients.

Sembla una tasca molt cansada però, un cop hagis llegit etiquetes dels productes més habituals a la teva família (i buscar alternativa, si cal), ja no hauràs de tornar a fer la feina. La veritat és que sempre acabem comprant força el mateix.

I, sempre sempre que puguis, compra ALIMENTS i no productes industrials perquè, serà molt més fàcil que siguin saludables! És el que ens ofereix la NATURA!

Si tens qualsevol dubte, pots escriure’m a juditcampinus@gmail.com

Judit Camp i Nus

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s