i que n’hem de dir dels greixos…?

ous (2)Però… els greixos no eren el dimoni de la dieta??
De veres he de menjar greixos?

Pareix que aquesta és la trista història d’una mentida que comença als anys 60 als Estat Units, en la que uns millonetis de les empreses del sucre, van pagar uns estudis on es deia que el greix era el causant de l’augment de les malalties cardiovasculars, obesitat i càncers…

Avui sabem, que és el sucre el dimoni, no els greixos.
De fet,
portem dècades amb recomanacions de les institucions de ‘reduir greixos de la dieta’, que ‘el colesterol és dolent’, que ‘no ens podem tant oli a l’amanida’, que ‘reduïm el consum d’ous’, etc… i l‘obesitat, les malalties cardiovasculars i els càncers no paren d’anar a més.

Llavors,
de manera clara, concisa i curta:
que sabem avui dels greixos?
(un altre dia ja parlarem del dimoni del sucre)

Doncs, sabem que els greixos ens són imprescindibles a la nostra vida perquè:
ens proporcionen sacietat, eviten pics de glucèmia, formen part de les membranes cel.lulars, afavoreixen un correcte funcionament cerebral, són dipòsits d’energia, protegeixen els òrgans vitals, permeten el manteniment de la temperatura corporal, els necessitem per la gestió de diverses hormones i vitamines (per exemple, algunes de les vitamines de les fruites i les verdures, són liposolubles, això vol dir, que necessiten un greix per transportar-les pel cos i que les puguem absorbir), …

Ara bé, ens serveix qualsevol greix? NO!

Hi greixos molt nocius per la nostra salut:
sobretot hem d’evitar els saturats: carn de mala qualitat i molts d’aquells productes animals processats (mantegues, salsitxes, formatges cremosos, …) i hem d’evitar els greixos trans (que vol dir que la seva composició ha passat de fer flexible a ser rígida): fregits, olis refinats, margarines, galetes farcides, cereals d’esmorzar industrials,…

Però,
hi ha greixos molt bons, que, inclús, netegen les arteries en lloc d’obstruir-les. Són els monoinsaturats: ametlles, alvocats, oli d’oliva de primera premsada en fred, …
I alguns dels poliinsaturats: olis de llavors en general si nó els escalfem. Perquè, si els escalfem, s’oxiden i generen radicals lliures súper tòxics pel nostre organisme.

 

Eus ací un llistat d’aliments que contenen bastant greix i que el teu organisme estarà ben agraït que te’ls mengis ben sovint:
alvocat, ous ecològics, olis vegetals de primera premsada en fred (però només calenta el d’oliva o el de coco), peix blau petit i salvatge, coco, xocolata 80% de cacau o més, olives sense glutamat, llavors (gira-sol, carabassa, sèsam, …) i fruita seca (nous, ametlles, cacauets, …)
i de tant en tant, carn ecològica d’animals que hagin pasturat. També els làctics de qualitat tenen una bona quantitat de greix.

A més,
si quan els menges, ho fas acompanyat de vegetals variats, sobretot de fulla verda, menges amb moderació (i no com si haguessis de passar 15 dies al pol nord), descanses les hores necessàries per tu, fas un exercici que t’agradi i tens un tarannà positiu i tranquil, el teu cos et farà una festa cada dia!

Judit Camp i Nus
juditcampinus@gmail.com

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s